Tuesday, April 21, 2009

sayangkan bangsa

Sayangkan bangsa..? Ungkapan ini kadangkala kelihatan seperti sangat patriotik. Namun, terdapat pihak yang menyalah gunakan ungkapan ini untuk tujuan peribadi mereka. Sebagai rakyat yang dikategorikan sebagai bumiputera di Malaysia ini, saya bersyukur kerana pelbagai kemudahan yang diberikan kepada kita. UiTM adalah salah satunya. Pelbagai maksud yang dilemparkan oleh "mulut-mulut nakal" terhadap frasa "UiTM" ini. Namun bagi saya, saya sedar bahawa sebagai rakyat yang diterima masuk ke institusi ulung ini, saya perlu bertanggungjawab terhadap bangsa yang telah mencurahkan seluruh tenaga mereka untuk membantu mereka yang "menetap" di dalam UiTM ini. Saya mempunyai tanggungjawab yang besar terhadap negara walaupun sumbangan saya tidaklah sehebat pemimpin yang sedang memimpin negara, tetapi sumbangan yang kecil ini, jika dapat diteruskan, insyaallah pelbagai kemajuan akan dapat kita kecapi. Begitu banyak sumbangan yang dapat kita lakukan, sama ada dari segi modal kewangan, tenaga kerja, kemahiran mahupun intelektual. Tidak semua orang layak digelar professor mahupun menyandang gelaran Doktor falsafah (PhD), tetapi semua orang mempunyai kemahiran tersendiri. Yang paling penting dalam mengekalkan martabat sebuah negara adalah modal insan keluaran negara itu sendiri...!!! Kita boleh berbangga dengan orang kampung kita yang belajar di Oxford, Harvard University ataupun universiti-universiti "obersi" [nota: oversea-luar negara] tetapi jika mereka pulang ke negara ini dengan membawa budaya "obersi" mereka itu, bukankah membawa kepada masalah..? Rakyat Malaysia berjuta-juta jumlahnya, cukuplah dengan 10% mereka yang dihantar belajar di sana dan terikut-ikut dengan budaya sana, bukan semua...cuma 10% sahaja, pulang kesini, sudah boleh menubuhkan pergerakan mereka sendiri..kerana mereka bijak memutar belit fakta. Pemuda yang kurang berpengetahuan pula melihat perkara itu sebagai "stylo" dan tanpa mengetahui asal usul sesuatu perkara itu, terus mengikutnya. Saya tak bermaksud mangatakan belajar di luar negara itu tidak bagus, tetapi pelajar-pelajar ini perlu ditanamkan dengan sifat cintakan agama, bangsa dan negara. Peranan dan tanggungjawab persatuan pelajar di luar negara adalah sangat penting dalam memastikan rakyat negara ini tidak menjadi bagai kacang lupakan kulit. Pelajar yang dihantar ke luar negara ini boleh dianggap sebagai duta kecil negara, boleh juga dianggap sebagai agen perisik negara dalam peranan membawa maklumat berkaitan dengan ilmu pengetahuan masuk ke negara kita. Jadi, sedarlah wahai bangsaku bahawa kemajuan, keamanan dan perpaduan yang kita kecapi di Malaysia ini tidak akan kekal jika kita lalai dan terpedaya dengan anasir-anasir luar yang cuba masuk ke negara kita dengan cara yang halus, tidak menggunakan kekerasan tetapi lebih berbisa pedihnya daripada pedih dan derita kemusnahan yang disebabkan peperangan.

Interview


Temuduga Sebagai : Calon Jenazah

SEMUA AKAN DIKEHENDAKI HADIR TANPA SEBARANG PENGECUALIAN KEKOSONGAN JAWATAN:
A. Ahli Syurga Dari Awal.
B. Ahli Neraka Dari Awal.
C. Ahli Neraka Sementara Kemudian Akan Dilantik Jadi Ahli Syurga.

EMPAT GANJARAN LUMAYAN (khas untuk jawatan A):
1. Nikmat kubur.
2. Perlindungan di Padang Mahsyar.
3. Keselamatan Meniti Titian Sirat.
4. Syurga yang kekal abadi.

TARIKH TEMUDUGA:Bila-bila masa secara adhoc bermula dari saat membaca iklan ini.

LOKASI TEMUDUGA:Di dalam kubur (alam barzakh).

KELAYAKAN:Anda tidak perlu bawa siji-sijil,termasuk sijil saham termasuk saham Internet.Anda tidak perlu bawa pingat , Mercedes mata belalang atau kad kredit.Anda tidak perlu bawa wang atau harta serta emas yang anda kumpul.Anda tidak perlu berparas rupa yg cantik, hensem atau berbadan tegap atau seksi.Sila bawa dokumen asal iaitu : Iman dan Amal serta sedekah jariah sebagai sokongan.

PANEL/PENEMUDUGA:Mungkar dan Nakir.

ENAM SOALAN BOCOR:
1. Siapa Tuhan anda?
2. Apa Agama anda?
3. Siapa Nabi anda?
4. Apa Kitab anda?
5. Di mana Kiblat anda?
6. Siapa Saudara anda?

CARA MEMOHON:Anda cuma perlu menunggu penjemput yang berkaliber untuk menjemput anda. Ia akan menjemput anda pada bila-bila masa saja (mungkin sekejap lagi). Ia akan berlembut kepada orang-orang tertentu dan akan bengis kepada orang-orang tertentu.Ia diberi nama Izrail.

TIPS UNTUK BERJAYA DALAM TEMUDUGA TERTUTUP INI:

Hadis Hasan yang diriwayatkan oleh Ahmad Hanbal, yang bermaksud begini:Sabda Rasulullah S.A.W:"Sesungguhnya apabila jenazah seseorang itu diletakkan di dalam kuburnya, sesungguhnya jenazah itu mendengar suara (terompah kasut) orang-orang yang menghantarnya ke kubur pada saat mereka meninggalkan tempat itu. Jika mayat itu seorang muslim, maka solat yang dilakukannya ketika beliau masih hidup di dunia akan diletakkan di kepalanya, puasanya diletakkan disebelah kanannya, zakatnya diletakkan di sebelah kirinya dan amalan kebajikan daripada sedekahjariah, silaturrahim, perkara kebajikan dan ihsan diletakkan dihujung dua kakinya." Ia akan didatangi malaikat dari aras kepala, maka solat itu berkata kepada malaikat : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kanan, maka puasa berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah kesebelah kiri, maka zakat berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk.Kemudian di datangi dari arah kedua hujung kakinya dan berkatalah amal-kebajikan : di bahagianku tidak ada jalan masuk. Maka malaikat berkata kepadanya : Duduklah kamu. Kepadanya (mayat) memperlihatkan matahari yang sudah mula terbenam, lalu malaikat bertanya kepada mayat itu : Apakah pandangan kamu tentang seorang laki-laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepadanya? Maka berkata mayat itu : Tinggalkan aku sebentar, aku hendak sembahyang. Maka berkata malaikat : Sesungguhnya engkau akan mengerjakan solat (boleh saja solat) tetapi jawab dahulu apa yang kami tanya ini. Apakah pandangan kamu tentang seorang laki -laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepada nya? Maka berkata mayat itu: Laki-laki itu ialah! Nabi Muhammad S.A.W dan aku naik saksi bahawa nabi Muhammad saw itu ialah pesuruh Allah yang membawa kebenaran daripada Allah Subhanahu Wata'ala. Maka malaikat berkata kepada mayat itu : Demikianlah kamu dihidupkan dan begitu juga kamu dimatikan dan dengan demikian juga kamu dibangkitkan semula diakhirat insya'Allah. Kemudian dibuka baginya satu pintu syurga, maka dikata padanya itulah tempat kamu dan itulah janji Allah bagi kamu dan kamu akan berada di dalamnya. Maka bertambahlah gembira mayat itu. Kemudian dilapangkan kuburnya seluas 70 hasta dan disinari cahaya baginya".Sila war-warkan tawaran jawatan kosong ini kepada semua sahabat.Wallahu-a'lam. Semoga berjaya dalam temuduga ini.Sila lihat tawaran-tawaran lain sebelum menjadi jenazah


Rujukan: kerepek-net.blogspot.com/

Akhlak

Pagi ini saya terfikir, bagaimana kehidupan kita pada masa akan datang..? Satu perkara yang paling saya takuti adalah pada masa akan datang akhlak saya lebih teruk dari sekarang. Jika sekarang kita berupaya untuk ke masjid dan bersolat berjema'ah, adakah pada masa akan datang kita akan tetap melakukannya..? Kekuatan dalaman yang dianugerahkan Allah adalah satu kekuatan yang sukar diperoleh. Kekuatan kita bangun subuh, mandi pagi dan ke masjid solat berjema'ah, semua itu adalah satu anugerah. Namun dalam mengekalkan kekuatan itu adalah suatu yang memerlukan niat dan hati yang bersih. Insyaallah, kekuatan itu akan kita peroleh..Ameen..